vrijdag 13 februari 2015

Wilgentenen sprokkelen

Territoriumdrift
In het praathuis van het volkstuinencomplex heb ik vandaag een briefje opgehangen, met de vraag of mensen zo lief willen zijn hun overtollige straattegels in mijn moestuin te leggen. Er wordt een bak gehuurd voor allerlei afval. Het zou zonde zijn als tuinders hun stenen weg doen, terwijl ik hier en daar een paadje wil maken. Het hoeft niet een aansluitend pad te worden. Hier en daar wat stapstenen is mooi genoeg. Op het briefje heb ik vermeld welke tuin van mij is: "die helemaal lege met een vrolijk gekleurde pollepel erin, waarop ik 'tuin 4' heb geschilderd"
Ik vind dit trouwens erg hilarisch van mijzelf. 

Schutting van buurman
Het was erg mooi weer. Zoals verwacht, konden meer tuinders de voorjaarskriebels niet langer onderdrukken, en waren zij in de tuin aan het werk. Voor buiten zaaien is het nog erg vroeg, maar het voorbewerken van de tuin is mogelijk, als de grond niet bevroren is. 

Links van mijn perceeltje was de buurman doende een wilgentenen schuttinkje te maken. Ik schoot gelijk in de jaloezie. Wat een goed idee! En de uitvoering is bijna gratis, want de knotwilgen langs het tuinencomplex zijn nog maar net gesnoeid. En dus ligt er een gigantische stapel wilgentenen voor het grijpen. De overige investering bestaat uit een vijftal oude paaltjes. En hard werken natuurlijk. 

Wilgentenen
Thuis haalde ik een grote snoeischaar op. Die heb ik toevallig, omdat in mijn achtertuin een joekel van een klimop groeit. Die moet af en toe flink teruggesnoeid worden. Mijn overige tuingereedschap bestaat uit handschepje en een hark. O ja, en een verroeste kleine snoeischaar. Dus daar moet ik nodig wat aan doen.  

Van de stapel wilgentakken heb ik stevige takken gepakt en alle zijtakken afgeknipt. Voor mijn geestesoog zag ik niet alleen een schutting, maar ook een zelfgemaakt klimrek voor groenten opdoemen. Maar dat idee is mij door een collega tuinder het hoofd gepraat. Zodra wilgentenen de grond raken, groeien zij gelijk weer verder. En dan staat er volgend jaar dus een rij knotwilgen in de tuin. Dat is nu weer niet de bedoeling. Als je de tenen rechtopstaand wil gebruiken, moet je ze eerst een jaar laten liggen, is me verteld.

Een levensvatbaarder plan - voor de korte termijn - is het maken van een verhoogd plantenbed met behulp van wilgentenen. Onderaan de pagina staat een voorbeeld. Ik was in eerste instantie van plan dit met behulp van rolborders te doen. Een eerste stukje rolborder heb ik intussen gekocht. Maar die kan ik ook goed gebruiken als stoeptuintje voor mijn deur. Dus morgen weer verder met het verzamelen van takken. Het is mij niet bekend wanneer de berg wordt weggehaald. De takken worden versnipperd, of misschien verkocht voor de tenenhandel. Ze worden per bos verkocht. Sommige bedrijven specialiseren zich in het maken van wilgentenen schuttingen, dus er zal markt voor zijn. 

De eerste bos ligt nu op mijn tuintje (foto links). Is die tenminste niet meer helemaal leeg. Naast lange takken heb ik ook een bos verkorte takken mee naar huis genomen. Door die met wat sisaltouw aan elkaar te knopen, kan ik daar ongetwijfeld een leuk rek van maken voor klimplanten. 

Foto afkomstig van
 www.rockrose.blogspot.nl




Rechts een voorbeeld van een verhoogd plantenbed van wilgentenen. Lijkt mij erg rustiek.



Foto afkomstig van:
www.indulgy.com


Als je met wilgentenen een klimrek zoals links wilt maken, moet je de takken eerst een jaar laten liggen. Anders schieten ze wortel. 

Geen opmerkingen: