zaterdag 31 januari 2015

Kaarsen van oud kaarsvet

Kaarsen branden meestal niet helemaal op. Zelf gebruik ik alleen waxinelichtjes. Daarin blijft na het branden meestal een laagje kaarsvet staan. Als je de waxinelichtjes later opnieuw wilt aansteken, komt het branden niet meer op gang.

Het aluminium wordt door mij hergebruikt als alternatieve plantenstekertjes in kweekbakjes voor groenten. De waxine die overblijft spaar ik op in een bakje en daar kan op een gegeven moment een nieuwe kaars van worden gemaakt.

In onderstaand voorbeeld heb ik alleen oude waxine gebruikt. Ik denk dat het niet goed is verschillende kaarsvetsoorten door elkaar te gebruiken, door de verschillen in samenstelling of brandduur.

Voor kaarsen heb je lont nodig. Er zijn mensen die een gewoon stuk katoen gebruiken, maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Ik heb lont besteld via de site van kaarsen.nl waarop ook allerlei goede tips te vinden zijn voor het veilig gebruik van kaarsen.

Benodigdheden:
Twee in elkaar passende pannen
Deksel dat past op kleinste pan
Overgebleven waxine of kaarsvet
Bakjes om kaarsvet in te laten stollen (de 'mal')
Een potlood, of haaknaald, dat in lengte over je mal past
Een ijzeren soeplepel
Lont
Water
Bord of bakje voor onder de mal


Werkwijze:
Zet de grootste pan met water op je kooktoestel en plaats de kleinere pan daarin. Doe daar het kaarsvet of de waxine in. Verwarm 'au bain Marie' tot het vet vloeibaar is. Je kunt het vet niet rechtstreeks verhitten, want dan zou het kunnen ontbranden. Als dit onverhoopt toch gebeurt, doe dan het deksel op de pan (vet nóóit met water blussen!). Als er geen zuurstof meer bij het vet kan komen, dooft het vuur vanzelf.



Maak een gaatje onder in de mal, waar het lont doorheen past. Doe het lont door het gaatje en maak aan het uiteinde een plat knoopje. Plaats de mal op een onderbord of in een bakje. Er kan namelijk iets kaarsvet door het gaatje lekken. In dit voorbeeld gebruik ik kleine puddingbakjes. Voordeel: er zit al een gaatje in de onderkant. :-)
Knoop aan de bovenkant je lont aan een potlood dat op je bakje rust. Dit doe je om het lont rechtop te houden.


Schep met de soeplepel een beetje kaarsvet in je mal. Laat dit eerste laagje nu een beetje stollen, zodat het gaatje rond het lont zich sluit.
Schep daarna het overige gesmolten kaarsvet of de waxine in de mal, en laat goed stollen. Dat kan even duren. Als het vet er aan de buitenkant al gestold uitziet, kan de kaars aan de binnenkant nog zacht zijn.




Haal de afgekoelde kaars voorzichtig uit het onderbakje. Ze kan een beetje vastzitten aan dat bakje, doordat er mogelijk wat vet uit het gaatje is gelopen. Gebruik dan een vork om het een beetje los te wrikken. Knip het knoopje onder je kaars vandaan en knip het lont los van je potlood. Keer de mal om en schudt voorzichtig je kaars
eruit.





En voilá: Klaar is je nieuwe kaars.


Geen opmerkingen: