Lichtjes haken - werkbeschrijving

Benodigdheden: Een  glaasje (bijvoorbeeld van Action € 0,99 per stuk. Bindtouw, of haakkatoen voor haaknaald 3,5.  Voor uitleg over de haaksteken kun je terecht op de site: 'Alles over haken'.

Onderstaand patroon heb ik zelf bedacht en kun je aanpassen aan jouw eigen materialen. Zie daarvoor de bruine tekst tussen de 6e en 7e toer. 


Haak 6 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring.

1e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste). Haak nog 11 vasten in de ring. Sluit met een halve vaste aan de keerlosse. Je hebt nu 12 steken. 


2e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. Haak 1 vaste in een vaste van de vorige toer. Haak daarna 2 vasten in de volgende vaste van de vorige toer. *Haak tweemaal 1 vaste in de volgende twee vasten van de vorige toer. Haak twee vasten in de volgende vaste van de vorige toer.* Herhaal wat tussen * staat nog 2x. Sluit met een halve vaste in de keerlosse. Je hebt nu 16 steken in totaal. 

3 toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. *Haak twee vasten in een vaste van de vorige toer. Haak 1 vaste in de volgende vaste van de vorige toer.* Herhaal wat tussen * staat nog 6x. Haak 1 vaste en sluit met een halve vaste. Je hebt nu 24 steken. 


4e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. Haak een vaste in twee vasten van de vorige toer. Haak twee vasten in de volgende vaste van de vorige toer (dat is de 4e steek vanaf de naald). *Haak vasten in de volgende drie vasten van de vorige toer. En haak 2 vasten in de volgende vaste van de vorige toer.* Haak wat tussen * staat nog vier keer en sluit met een halve vaste. Je hebt nu 30 steken. 7e toer: alleen bovenste draad
5e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. Haak vasten in twee vasten van de vorige toer. Haak twee vasten in de volgende vaste van de vorige toer. *Haak vasten in de volgende drie vasten van de vorige toer. Haak twee vasten in de volgende vaste van de vorige toer.* Herhaal wat tussen * staat nog 5x. Haak vasten in de laatste drie vasten van de vorige toer en sluit met een halve vaste. Je hebt nu 38 steken.

6e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. *Haak een vaste in de volgende drie vasten van de vorige toer. Haak twee vasten in de volgende vaste van de vorige toer.* Haak wat tussen * staat nog 7 keer. Haak een vaste en stluit met een halve vaste. Nu heb je 48 steken.

Met de draad die ík gebruik, heb ik nu een werkje ter grootte van de onderkant van het glaasje dat ik gebruik. 


Als het werk groter of kleiner moet worden, wegens de grootte van de onderkant van jouw glaasje, of de dikte van je katoen, haak dan een toer minder, of haak er nog een of meer bij. Als het eindaantal steken van je 'onderzetter' maar uitkomt op een even aantal. Ga daarna verder met het onderstaande. 

7e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en draai je werk om. Haak vasten in de vasten van de vorige toer, en neem daarbij alleen de bovenste draad van de lus op (zie foto). Sluit weer met een halve vaste. Omdat je geen steken meer hebt gemeerderd, begint je werk om te krullen, zoals de bedoeling is.  

8e toer: Haak 1 keerlosse (= 1 vaste) en keer je werk. Haak 48 vasten en sluit met een halve vaste. 


9e toer: Haak 2 lossen (= 1 stokje). Keer je werk. *Haak 1 losse. Sla 1 vaste van de vorige toer over en haak dan een stokje.* Herhaal wat tussen * staat 23 keer. Haak nog 1 stokje en sluit met een halve vaste in de tweede losse van de beginlossen. 


10e toer: Haak 2 lossen (= 1 stokje, en keer voorlopig niet meer je werk). *Haak 1 stokje om de losse uit de vorige toer. Haak 1 stokje in het volgende stokje uit de vorige toer.* Herhaal wat tussen * staat 23 keer. haak nog 1 stokje en sluit met een halve vaste in de tweede losse van de beginlossen. 11e toer, reliëfstokje

11e toer: Haak 2 lossen (= 1 stokje). *Haak een reliëfstokje door eerst eenmaal de draad om je haaknaald te slaan. Haal dan de haaknaald achterlangs het stokje van de vorige toer (zie foto). Haal daar een draad op en breng deze naar voren. Haak nu je stokje verder gewoon af. Herhaal dit 23 keer. Haak nog één reliëfstokje en sluit met een halve vaste in de tweede losse van de beginlossen. 

12e tot en met de 16e toer: Hetzelfde als toer 11. 


Je werk moet nu tot de rand van je glaasje zijn gekomen. Als dat niet zo is, haak dan minder of meer toeren, totdat je de rand hebt bereikt. 

17e toer: Haak een keerlosse (= 1 vaste). Draai het werk. We gaan nu picootjes haken: *Haak drie lossen. Haak een halve vaste in de derde losse vanaf de naald. Haak een vaste in de vaste van de vorige toer. En haak nog een vaste in de volgende vaste van de vorige toer.* Herhaal wat tussen * staat 23 keer en sluit met een halve vaste. 

Hecht het werk af. Stop je glaasje erin, en een brandend waxinelichtje. En klaar is je lichtje!

Geen opmerkingen: